Dampremmende folie

Bij dampopen bouwen is de luchtdichte laag aan de binnenzijde ook meteen dampremmend. Daar zijn twee redenen voor: 

  1.  Je wilt niet te veel vocht in je isolatie hebben
  2.  Het vocht in de isolatie en de constructie moet naar buiten gaan en niet naar binnen 


In de praktijk worden regelmatig dampremmende folies toegepast omdat je zo de luchtdichte en dampremmende laag verder naar achteren in de constructie hebt en doorboringen van bijvoorbeeld de leempleister niet betekenen dat de luchtdichte laag daarmee opgeheven is. Zo blijft in het algemeen de luchtdichting ook met toekomstig gebruik, met eventuele doorboringen, langer functioneren.


De wind- en regendichting aan de buitenzijde moet dan ook dampopener zijn dan de luchtdichte en dampremmende laag, zodat vocht dat binnenshuis wordt geproduceerd naar buiten kan.


Plaatmateriaal en afwerking als dampremmende laag 

Houtvezelplaten kunnen dienen als luchtdichte en dampremmende laag aan de binnenzijde van de constructie. Als je daarna op de houtvezelplaten bijvoorbeeld leempleister aanbrengt en dit goed laat aansluiten in de hoeken dan is dit voldoende luchtdicht. Als je zeker wilt zijn van de luchtdichting kun je de naden en hoeken afplakken met specifieke luchtdichte kleefband, zoals uni tape van ProClima.


Let wel op eventuele doorboringen. Hier is het verstandig extra maatregelen te nemen voor de luchtdichting en de dampremming.
Reactie plaatsen