Top 5 webshops voor natuurlijke isolatiematerialen 2022-2023
22 mei 2022 
11 min. leestijd

Top 5 webshops voor natuurlijke isolatiematerialen 2022-2023

Regelmatig word ik gebeld door 'doe-het-zelvers' met de vraag: waar ik met mijn ecologische isolatiebedrijf -Climatedeal- natuurlijke isolatiematerialen koop? Ik snap deze vraag goed. Want je koopt isolatiemateriaal als consument en huiseigenaar als het goed is maar een enkele keer. Misschien hoop je wel dat ik je in mijn antwoord op je vraag wel een nieuw verkooppunt help ontdekken.Maar als ik deze kennis met jou deel dan word je geen klant bij mij...is dat slim?

In denk het wel omdat ik er niet voor eigen gewin mee ben begonnen maar die van de planeet en voor een gezond binnenklimaat voor jou. Ik denk ook dat als je echt graag zelf wilt isoleren, met welke reden dan ook, je eventueel ook al bezig bent met verkooppunten uitzoeken, je het toch wel zelf gaat doen. En waarom zou ik je dan niet helpen om het ecologisch te doen? Als je een doorzetter bent vind je deze verkooppunten uiteindelijk toch wel via internet of bij mijn concurrent.

Maar het zou goed kunnen dat het verkooppunt dat ik zakelijk het meeste gebruik niet de beste keuze is voor jou. Wellicht hecht jij meer waarde aan een webshop met een showroom in de buurt zodat je het materiaal kunt zien en voelen voordat je het bestelt of wellicht ben je opzoek naar de beste consumentenprijs.


Dit artikel is de eerste aanzet voor een zo objectief mogelijk overzicht van de top 5 webshops voor natuurlijke isolatiematerialen in Nederland. Ik heb hier bewust gekozen voor het vergelijken van webshops omdat dit momenteel de meest laagdrempelige manier is voor de meeste mensen om natuurlijke isolatiematerialen te vergelijken, informatie in te winnen en te kopen. Door deze informatie te delen hoop ik mijzelf en de doe-het-zelver wat tijd te besparen.


Om te kijken welke webshop van natuurlijke isolatiematerialen het beste bij jou past heb ik de top 5 van webshops in verschillende categorieën ingedeeld en een winnaar aangewezen per categorie. Dit heb ik bepaald aan de hand van eigen ervaringen als klant en aanvullend onderzoek in de webshops en in contact met hun klantenservices. De volgende webshops zijn vergeleken (op alfabetische volgorde):


Beste webinterface (gebruiksvriendelijkheid)


Groenebouwmaterialen webshop

Groene bouwmaterialen wint deze categorie, maar ik moet er wel bij zeggen dat Biobeest en Eco-bouwmaterialen ook een fijne vergelijkbare webinterface hebben waarmee de verschillende isolatiematerialen en prijzen snel zichtbaar en makkelijk te vergelijken zijn. Alledrie de websites lijken goed up-to-date. De webshop van Groene bouwmaterialen is net wat gebruiksvriendelijker omdat je aanvullend ook nog eens isolatiematerialen makkelijk kunt filteren op onder andere:

 • prijs
 • merken
 • materiaal
 • toepassing


En ook een pluspunt is dat je in het menu kunt kiezen voor Categorieën > Isolatie > Toepassing; dan zie je naast de geschikte natuurlijke isolatiematerialen ook hun toebehoren. Dit laatste is erg handig zodat je gemakkelijk alle benodigde materialen tegelijk kunt bestellen of in ieder geval weet wat je nodig hebt. Daarnaast geven de foto's op de website een goede indruk van de isolatiematerialen.


Beste assortiment 

Deze categorie heb ik opgedeeld in subcategorieën, omdat elke webshop zo zijn specialisme en focus heeft qua natuurlijke isolatiematerialen en toebehoren.


Natuurlijke isolatiematerialen

Eco-bouwmaterialen Toldijk

Eco-bouwmaterialen wint deze subcategorie, omdat ze de meeste verschillende soorten natuurlijke isolatiematerialen verkopen, namelijk:

 • houtvezelisolatie
 • schapenwol isolatie
 • hennep isolatie
 • kalkhennepblokken
 • vlas isolatie
 • cellulose isolatie
 • grasvezel isolatie


Bouwfolies

Groenebouwmaterialen wint deze categorie. Bij deze webshop is het gehele assortiment van Pro Clima folies en toebehoren te koop. De Pro Clima folies zijn een veel gebruikt soort folies met onder andere dampvariabele folies en dampopen maar regendicht folie. Ze worden veelvuldig gebruikt door ecologisch aannemers en bouwers. Ekoplus heeft ook nagenoeg alle Pro Clima folies.


Toebehoren en overigen

Groenebouwmaterialen wint deze subcategorie. Alhoewel Biobeest hetzelfde assortiment heeft. Dit is ook niet zo gek omdat Groenebouwmaterialen namelijk aan Biobeest levert.


Beste consumentenprijs

Deze categorie heb ik, net als de vorige categorie, opgedeeld in subcategorieën, omdat bij de ene webshop de isolatiematerialen goedkoper zijn en de andere weer de luchtdichte folies.


Natuurlijke isolatiematerialen

Eco-bouwmaterialen wint deze subcategorie. De meeste natuurlijke isolatiematerialen zijn hier een fractie goedkoper dan de andere 4 webshops.


Bouwfolies

Ekoplus webshop

Ekoplus wint deze subcategorie. Qua prijs verschillen de Pro Clima folies niet of nauwelijks met bijvoorbeeld die van Groenebouwmaterialen. Ik moet er wel bij zeggen dat dit zou kunnen komen doordat de Ekoplus website met de prijzen minder vaak geupdate wordt dan die van Groenebouwmaterialen. Met Ecobouwmaterialen Toldijk, schelen de prijzen ook nauwelijk alleen heeft Ekoplus een groter assortiment dan Ecobouwamterialen. Hierdoor kun je ook voor de wat goedkopere varianten kiezen.


Toebehoren en overigen

Groenebouwmaterialen wint deze subcategorie. Alhoewel Biobeest hier dezelfde prijzen hanteert. Zoals bij de vorige categorie al vermeld is dat ook niet zo gek omdat Groenebouwmaterialen aan Biobeest levert.


Beste customer journey

Biobeest webshop

Biobeest wint deze categorie onder andere door de onlangs gelanceerde Biobeest Academie waarin informatie en kennis wordt gedeeld over ecologisch isoleren. Daarnaast kun je ook voor €375 een isolatieadvies op afstand krijgen. Hiermee krijg je maatwerkadvies inclusief een plan van aanpak voor jouw huis of bouwproject. Dit is een goede oplossing voor mensen om een keuze te maken tussen de verschillende natuurlijke isolatiematerialen en om er zeker van te zijn dat je het juiste materiaal kiest.


Op de website van Biobeest staat over het isolatieadvies het volgende: "U kunt op basis van deze informatie dan met het volste vertrouwen het meetwerk verrichten, de benodigde materialen bestellen en het werk (laten) uitvoeren. U houdt de regie in handen, wij helpen u met de specialistische kennis." Daarna ontvang je 5% korting op de materialen.


Biobeest is de webshop die voort is gekomen uit het bedrijf Eco+bouw van oprichter Patrick Schreven. Deze bouwkundige kennis wordt slim verbonden aan de Biobeest webshop in blogposts op de website waardoor het platform vertrouwen wekt.


Beste klantenservice

Eco-logisch webshop

Eco-logisch wint deze categorie. Deze webshop trekt 4.000 bezoekers per dag met hun grote assortiment aan duurzame, milieuvriendelijke en energiebesparende producten. Ecologische bouwmaterialen zijn hierbij ook een categorie. Je kunt hier onder andere houtvezel en grasvezel isolatie kopen. Eco-logisch zet hier maar ook in het algemeen bewust in op een goede klantenservice en niet op de laagste prijs in de markt zetten. Om de goede klantenservice bij de ecologische bouwmaterialen te kunnen garanderen heeft het hiervoor speciaal iemand in dienst om de klanten onder andere te helpen met materiaaladvies.


Eco-logisch was, bij een test van telefonische bereikbaarheid onder de 5 webshops, één van de weinigen die op vrijdagmiddag na 5 uur nog de telefoon opnam. Hier volgen een aantal pluspunten: er wordt in het telefonische contact de tijd genomen, de retournering is op orde, de verzendkosten zijn best okee met 65 euro per pallet, de leveringstijden zijn goed en het heeft een Thuiswinkel waarborg met een totale score van 9 met 900 beoordelingen in de laatste 12 maanden. Klanten vinden de leveringstijden snel en de kwaliteit van de geleverde producten hoog.


Voor professionele bouwers is er nu ook eco-bouwers.nl zodat natuurlijk bouwmateriaal, via Eco-logisch, een eigen platform heeft.


Beste voorradigheid

Groene bouwmaterialen lijkt door het jaar heen de beste voorradigheid te hebben. Ze hebben zelf een magazijn met voorraad en hebben ook nog eens een extra loods waar ze onder andere ook aan Eco-bouwmaterialen Toldijk leveren. Daarnaast levert Groene Bouwmaterialen ook bijna het gehele assortiment aan de Biobeest webshop die geen eigen voorraad heeft. Groene bouwmaterialen doet ook aan 'dropshipping' met een aantal toeleveranciers. Dat wil zeggen dat ze verkopen vanuit het magazijn van anderen.


Afsluiting

Dat waren dan de 5 beste webshops voor natuurlijke isolatiematerialen met elk zijn sterke punten. Ik hoop dat het nu makkelijker voor je is om op de 'juiste' plek je natuurlijke isolatiematerialen aan te schaffen.


Heb je hulp nodig bij het plaatsen van je natuurlijk isolatiemateriaal?


Schaf dan hier de cursus Ecologisch Isoleren aan voor €49,50. Hierin leg ik stap voor stap uit hoe je natuurlijke isolatiematerialen het beste kunt plaatsen in je dak, vloer en wand en waar je op moet letten. Dit doe ik in verschillende modules en lessen met tekst, instructievideo's en foto's.

Ecobouwschool

Check hier een gratis instructievideo, over hoe je houten vloer te isoleren via de kruipruimte, om een indruk te krijgen van de cursus.

Over de schrijver
Ik ben in 2020 mijn eigen ecologische isolatiebedrijf °Climatedeal gestart om de voordelen van het ecologisch en gezond isoleren van woningen op de kaart zetten. Van alles dat ik leer in mijn dagelijkse praktijk zet ik op Ecobouwschool om zo anderen te helpen ook ecologisch te bouwen.
Reactie plaatsen